zondag 1 november 2009

Deur reparatie

Een bekend en veel voorkomend probleem bij de Skoda Fabia 1 is lekkage bij het portier. Het water lekt naar binnen vanuit de buitenkant van het raam. Dit water zou eigenlijk door de deur naar beneden moeten vloeien tot onderaan de deur waar speciale gaten zijn om het water aan de buitenkant af te voeren. Door onvoldoende afdichting kan het echter gebeuren dat het water door het middenschot komt en daardoor de panelen aantast.

Benodigdheden - Elastische kit.

Stap 1 Het verwijderen van het deurpaneel.Om te beginnen verwijder je de raamhendel, schuif de rand opzij en trek de hendel eraf.Verwijder de voorkant van de armleuning met een geschikt voorwerp. Pas hierbij wel op de grendelnokken. Met het achterste deel verwijderd zijn alle schroeven zichtbaar welke verwijderd moeten worden. incl de schroef achter de tweeter (geluidsbox). Nadat je alles gedemonteerd hebt is de veroorzaker zichtbaar.

Legenda
1 - Deur
2 - Armleuning deksel
3 - Armleuning
4 - Clip
5 - Schroef
6 - Raamhendel
7 - Deur paneel
8 - Gaas
9 - Schroef
10 – Deksel
11 - Verstelmoer

Stap 2
Maak de naad schoon tussen de twee verschillende panelen met een vetoplossend middel.


Stap 3
Knip de plastic tuit zo'n 1,5 cm af zodat de spuitmond breed genoeg is.

Stap 4
Spuit een gelijke hoeveelheid kit tussen de twee panelen.


Stap 5
Spuit de kit vanaf de popnagels die ongeveer in het midden zitten vooraan tot de popnagels die achteraan in het midden zitten

Stap 6
Na de gehele onderkant gekit te hebben moet je het overtollige kit verwijderen. Het beste kan je dit doen met een sopje en je vinger (een handschoentje bespaart je vieze handen).




Stap 7
Laat de kit ongeveer 30 minuten drogen voordat je de binnenpanelen weer monteert. Dit doe je in tegengestelde manier als het demonteren


















9 opmerkingen:

  1. Super duidelijke how-to.
    Het kan echter ook bij de voorportieren voorkomen. Gaan die op dezelfde manier, dat je weet? Ik begreep dat die panelen met popnagels vast zitten?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij onze Fabia combi 2005 beide achterportieren lek. Nu weet ik hoe ik het moet oplossen!
    Bedankt :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb net als lars ook lekkage bij de achterportier van een fabia combi 2005. Kunnen de foto's weer online komen bij deze how-to. Dat zou me veel helpen tijdens de reperatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gert, zou je de afbeeldingen weer online kunnen zetten? Mijn Fabia heeft hetzelfde probleem en ik wil het graag oplossen maar denk dat je verhaal met afbeeldingen veel duidelijker zal zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook lekkage gekregen bij beide achterdeuren van mijn Fabia Combi 2006. Het lekt op de rubberachtige afdichting tussen het popnagelgedeelte en het deur frame. Water lekt dan boven de deurrubbers de wagen in. Door het poponagel gedeelte kun je inderdaad niet veel meer doen dan de naden te dichten met kit. Bedankt voor de tuips om de deurpanelen te verwijderen.

      Verwijderen
  6. WAT VOOR KIT KAN IK HET BESTE GEBRUIKEN VOOR DE RUBBERS VAN DE AUTO

    BeantwoordenVerwijderen